BIOS AYARLARI
Bios'tan ayar yapmak için öncelikle bios setup'a girmek gerekmektedir. Bios setup'a girmek için kullanılan tuş veya tuş kombinasyonu bios'un markasın veya anakart üreticisine göre farlılık gösterebilmektedir. Genellikle bios setup'a giriş için ilk açılış ekranlarında bilgi mesajı olur. Bios setup'a giriş için en çok kullanılan tuş "Delete" tuşudur.
Bios girişi için kullanılan tuşlar:
"Delete", "F1", "F2", "F10", "Insert", "Escape", "Alt+F1", "Ctrl + Alt + Delete", "Ctrl + Alt + Escape", "Ctrl + Alt + S", "Ctrl + S", "Ctrl + Alt + Insert", "Ctrl + Alt + Enter"
Bios Markalarına Göre:
AMI BIOS : Delete, F1, F2
Award BIOS : Delete, "Ctrl + Alt + Escape"
Phoenix BIOS : F1, F2, "Ctrl + Alt + Escape", "Ctrl + Alt + S", "Ctrl + S", "Ctrl + Alt + Insert"
Bilgisayar Markasına Göre:
Asus : F2, Delete
Acer : "Ctrl + Alt + Escape"
Compaq : F10
Dell : F1, Delete, "Ctrl+Alt+Enter"
Hewlett Packard : F1
PackardBell : F1, F2
Farklı amaçlar için işletim sisteminin USB bellek, CD veya DVD’den başlatılması gerekebilir. “Boot” ayarının değiştirilmesi bios’un markasına ve sürümüne göre veya anakart üreticisine göre farklılık gösterebilmektedir.
HIZLI BOOT AYARI:
Bazı anakart üreticileri bios'tan ayarlamaya gerek kalmadan ilk açılış ekranında boot seçimi yapılabilmektedir.
Örnek 1 : Asus P5B-Deluxe Anakart
İlk açılış esnasında F8 tuşuna basınca "Boot Selected" boot seçim tablosu ekrana gelmektedir.
"Please select boot device:" penceresinden boot etmek istediğimiz aygıtı seçerek "Enter" tuşuna basabiliriz.
Örnek 2 : Gigabyte M61PME-S2 Anakart
İlk açılış esnasında F12 tuşuna basınca "Boot Menu" boot seçim tablosu ekrana gelmektedir.
Ekran görüntüsü yukarıdaki gibi de olabilir. F12 tuşuna basınca "Boot Menu" boot seçim tablosu ekrana gelmektedir.
"Boot Menu" penceresinden boot etmek istediğimiz aygıtı seçerek "Enter" tuşuna basabiliriz.
Aynı aygıttan birden fazla aygıt seçim satırının başında (+) artı işareti olduğunu görürüz. USB bellek'te harddisk gibi algılandığından seçim yapmamız gerekmektedir.
Birden fazla harddisk var ise "Hard Disk" "Select a Boot First device" ekranından seçim yapabiliriz.
PHOENIX BIOS AYARI :
İlgili tuşa "F2" basarak bios setup'ı açarız.
Yön tuşları ile "Boot" menüsüne geliriz.
Boot sıralaması ekranda göründüğü sıradadır. Sırasını değiştirmek istediğimiz aygıtın üzerine yön tuşları ile gelelim. Üzerine geldiğimiz aygıtın boot sırasını değiştirmek için "+" veya "-" tuşlarını kullanırız.
Aynı özellikte olan birden çok aygıt (USB bellek, harddisk vb.) olabilir. Satır önünde (+) işareti olanlardan birden çok aygıtın var olduğunu anlayabiliriz. "+Hard Drive" satırını seçersek karşımıza USB bellek ve harddisk listesi gelecektir. Gerekli seçimi yaptıktan sonra bios setup'ta yapılan değişiklikleri kaydetip çıkmak için "F10" tuşuna basabiliriz.
"F10" tuşuna basıldığında yapılan değişikliklerin kaydedilip setup bios'tan çıkmak için onay istenmektedir. Yaptığımız değişiklik konusunda bir problem yok ise "Yes" 'i seçip "Enter" tuşuna basarak yapılan değişiklikleri kaydedip setup bios'tan çıkabiliriz. Çıkış işleminden sonra bilgisayar resetlenecek yani yeniden başlayacaktır.
"F10" tuşunu kullanmak yerine ana menüde bulunan "Exit" menüsüne gelerek "Exit Saving Changes" yani "değişiklikleri kaydet ve çık" seçeneğini kullanabiliriz.
Yaptığımız değişiklik konusunda bir problem yok ise "Yes" 'i seçip "Enter" tuşuna basarak yapılan değişiklikleri kaydedip setup bios'tan çıkabiliriz. Çıkış işleminden sonra bilgisayar resetlenecek yani yeniden başlayacaktır.
Örnek 2 :
İlgili tuşa "Delete" basarak bios setup'ı açarız.
İlk boot aygıtını ayarlamak için "First Boot Device" satırına gelerek "Enter" tuşuna basarız.
Yön tuşları ile "Advanced BIOS Features" menüsüne geliriz.
İlk boot aygıtını ayarlamak için "First Boot Device" satırına gelerek "Enter" tuşuna basarız.
Aygıt seçimi için yön tuşlarını kullanırız ve seçimi onaylamak için "Enter" tuşunu basarız.
Aynı özellikte olan USB bellek veya harddisk sırasını belirlemek için "Hard Disk Boot Priority" seçeneğini kullanırız.
İlk sırada olmasını istediğimiz aygıtın üzerine gelerek "+" ve "-" tuşları yardımıyla "1." sıraya getirebiliriz. Gerekli seçimi yaptıktan sonra yapılan değişiklikleri kaydetmek için "F10" tuşuna basabiliriz. İşlem tamamlandıktan sonra değişiklikleri kaydetip çıkmak için ana menüden "Save & Exit Setup" seçilir ve "Enter" tuşuna basılır. Yaptığımız değişiklik konusunda bir problem yok ise "Y" tuşuna basarak yapılan değişiklikleri kaydedip setup bios'tan çıkabiliriz. Çıkış işleminden sonra bilgisayar resetlenecek yani yeniden başlayacaktır.
AMI BIOS AYARI :
İlgili tuşa "Delete" basarak bios setup'ı açarız.
Yön tuşları ile "Boot" menüsüne geliriz.
Boot sıralamasını değiştirmek için "Boot Device Priority" seçeriz.
Boot sıralaması ekranda göründüğü sıradadır. İlk boot aygıtını değiştirmek için "1st Boot Device" satırını seçeriz.
İlk boot aygıtını ayarlamak için aygıtın üzerine gelerek "+" veya "-" tuşlarını kullanırız ve seçimi onaylamak için "Enter" tuşunu kullanırız.
Aynı özellikte olan USB bellek veya harddisk sırasını belirlemek için "Hard Disk Drives" seçeneğini kullanırız.
İlk sırada olmasını istediğimiz aygıtı seçmek için "1st Drive" satırında iken "+" ve "-" tuşlarını kullanabiliriz. Gerekli seçimi yaptıktan sonra yapılan değişiklikleri kaydetip çıkmak için "F10" tuşuna basabiliriz. Yaptığımız değişiklik konusunda bir problem yok ise "Ok" 'i seçip "Enter" tuşuna basarak yapılan değişiklikleri kaydedip setup bios'tan çıkabiliriz. Çıkış işleminden sonra bilgisayar resetlenecek yani yeniden başlayacaktır.
"F10" tuşunu kullanmak yerine ana menüde bulunan "Exit" menüsüne gelerek "Exit & Save Changes" yani "değişiklikleri kaydet ve çık" seçeneğini kullanabiliriz.
Yaptığımız değişiklik konusunda bir problem yok ise "Ok" 'i seçip "Enter" tuşuna basarak yapılan değişiklikleri kaydedip setup bios'tan çıkabiliriz. Çıkış işleminden sonra bilgisayar resetlenecek yani yeniden başlayacaktır.
AWARD BIOS AYARI:
İlgili tuşa "Delete" basarak bios setup'ı açarız.
Yön tuşları ile "Boot" menüsüne gelirek "Enter" tuşuna basarız.
İlk boot aygıtını ayarlamak için "First Boot Device" satırına gelerek "Enter" tuşuna basarız.
Aygıt seçimi için yön tuşlarını kullanırız ve seçimi onaylamak için "Enter" tuşunu basarız.
Aynı özellikte olan USB bellek veya harddisk sırasını belirlemek için "Hard Disk Boot Priority" seçeneğini kullanırız.
İlk sırada olmasını istediğimiz aygıtın üzerine gelerek "+" ve "-" tuşları yardımıyla "1." sıraya getirebiliriz. Gerekli seçimi yaptıktan sonra yapılan değişiklikleri kaydetmek için "F10" tuşuna basabiliriz.
İşlem tamamlandıktan sonra değişiklikleri kaydetip çıkmak için ana menüden "Save & Exit Setup" seçilir ve "Enter" tuşuna basılır.
Yaptığımız değişiklik konusunda bir problem yok ise "Y" tuşuna basarak yapılan değişiklikleri kaydedip setup bios'tan çıkabiliriz. Çıkış işleminden sonra bilgisayar resetlenecek yani yeniden başlayacaktır.
Görüldüğü üzere tüm bios çeşitleri her ne kadar birbirinden farklı olsalarda genel itibari ile menüler birbirine benzemektedir.
Bootba girdim ama yanlışlıkla delete boot opıona bastım botlar silindi galiba açılan pc şimdi sadece biosa giriyo başka bişey açılmıyo ne yapmam gerek
YanıtlaSil