Bu yazımda Windows Server 2008 R2 Sp1 üzerinden DHCP veritabanını dosyalarına genel olarak bir göz attıktan sonra yedekleme ve yedekten dönme işlemlerini yapacağım.
1- DHCP Veri Tabanı Dosyaları:
Veri dosyaları varsayılan %SystemRoot%\System32\DHCP klasörü altındadır. Elle farklı yapılandırılmış ise DHCP penceresinde sunucu adı üzerine sağ tıklanır ve "Properties" seçilir. Gelen ekranda veritabanı dosyaları ve yedeklemenin nereye yapılacağı seçenekleri görülür. İsteğe göre yine ayarlamalar değiştirilebilir fakat önerilmez.
[caption id="attachment_26" align="aligncenter" width="600"] Resim-1[/caption]
Veritabanı dosyaları kısaca açıklayalım.
- dhcp.mdb: DHCP sunucunun ana veritabanı dosyasıdır. Boyutu ortalama 20-30 mb civarlarına gelmişse bakım yapılması önerilir. Bakım konusunda yardım için buraya tıklayınız.
- dhcp.tmp: Normalde görünmeyen bu dosya sistemin belirli zamanlarda 'dhcp.mdb' dosyasına bakım (indexleme) yaptığı sırada oluşur ve işlem sonrasında tekrar otomatik olarak sistemden silinir.
- j50.log ve j50xxxxx.log: DHCP veritabanı günlük dosyasıdır.
- j50.chk: j50.log dosyasının (fragmantasyon) bölünmüşlüğünün kontrol dosyasıdır.
2- Veri Tabanını Yedekleme:
DHCP veritabanı varsayılan olarak her 60 dakikada bir otomatik olarak yedeklenir. Elle yedekleme işlemi için DHCP penceresi açılır ve sunucu adı (Resim-2 -1- numara) üzerinde fare ile sağ tıklanır. Gelen menüden (Resim-2 -2- numara) 'Backup...' seçilir. Açılan "Browse For Folder" penceresinde (Resim-2 -3- numara) son yedek alınan klasör görülür. Farklı bir klasör isteniyor ise seçilerek 'OK' butonuna tıklanır. Dosyalar fazla alan kaplamadığından işlem çok hızlı gerçekleşir.
Not: Yedeklemenin yapıldığını kontrol etmek için yedek alınan klasöre gidilir. Klasörde yeni tarihli 'DhcpCfg' dosyası ve 'new' adlı bir klasörün oluşturulduğu görülmelidir.
[caption id="attachment_27" align="aligncenter" width="599"] Resim-2[/caption]
3- Veri Tabanını Yedekten Geri Yükleme:
Sistem çöktüğünde, ayarları geriye döndürmek istediğimizde veya sunucuyu başka bir sunucuya aktarmak istediğimizde yapılacak işlemler şunlardır.
a) Önce DHCP penceresini açalım, sunucu adı (Resim-3 -1- numara) üzerinde fare ile sağ tıklayalım, gelen menüden 'Restore...' 'yi (Resim-3 -2- numara) seçelim. Gelen 'Browse For Folder' penceresinden yedeğimizin bulunduğu klasörü (Resim-3 -3- numara) seçip 'OK' butonuna tıklayalım.
[caption id="attachment_28" align="aligncenter" width="600"] Resim-3[/caption]
b) Uyarı; DHCP servisi yedekten dönme yapılamaz. Bunun için sistem bizi uyaracak ve güncelleme yapmak için DHCP servisini durdurulacak uyarısı gelecek. Gelen uyarıda 'Yes' butonunu seçiyoruz.
[caption id="attachment_30" align="aligncenter" width="599"] Resim-4[/caption]
c) Bu adımda önce DHCP servisi durdurulur sonra yedek dosyalar aktarılır sonrada servis yeniden başlatılır.
[caption id="attachment_31" align="aligncenter" width="329"] Resim-5[/caption]
d) İşlem tamamlandığında ekranımıza Resim-6 şeklinde bir mesaj gelir. 'OK' butonuna tıklayarak işlemi sonlandırıyoruz.
[caption id="attachment_32" align="aligncenter" width="293"] Resim-6[/caption]
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder