16 Ağustos 2012 Perşembe

Taşınabilir Harddisk ve Usb Belleklere Erişim Kontrolü (PC)

Taşınabilir harddisk ve usb bellekler registerda aynı kategoride değerlendirilirler. Anlatacağım bilgiler her ikisini de kapsamaktadır. Taşınabilir harddisk ve usb belleklere erişim kontrolünü üç ana başlık altında inceleyelim.

 

1- Belleğe Erişimi Tam Engelleme:

Taşınabilir belleğin windows tarafından mount edilmesini engellemek için register ayarlarında ufak değişiklik yapmamız gerekmektedir. Windows klasörü (%SystemRoot%\regedit.exe) altından çift tıklayarak veya "Çalıştır" penceresine "regedit.exe" yazarak "Kayıt Defteri Düzenleyicisi" 'ni açalım. Sol pencereden "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\services\USBSTOR" klasörüne tıklayalım. Sağ pencerede bulunan "Start" (Resim-1 -1- numaralı) değerine çift tıklayalım.

[caption id="attachment_101" align="aligncenter" width="896"] Resim-1[/caption]

 

- Usb belleğe erişimi kapatmak için '4' (Resim-3 -2- numaralı) değerini girmeliyiz ve 'Tamam' butonuna tıklamalıyız. Kayıt girdi dosyası olarak buradan indirebilirsiniz. İçeriğini Resim-1 'den inceleyebilirsiniz.

[caption id="attachment_102" align="aligncenter" width="634"] Resim-2[/caption]

 

- Usb belleğe erişimi açmak için '3' (Resim-3 -2- numaralı) değerini girmeliyiz ve 'Tamam' butonuna tıklamalıyız. Kayıt girdi dosyası olarak buradan indirebilirsiniz. İçeriğini Resim-2 'den inceleyebilirsiniz.

[caption id="attachment_103" align="aligncenter" width="634"] Resim-3[/caption]

 

NOT1: Register değeri set edildikten sonra yapılan değişikliğin aktif olabilmesi için PC'nin baştan başlatılması gerekir.

NOT2: Erişimi engellenen USB aygıt "Aygıt Yöneticisi" 'de "Evrensel Seri Veri Yolu Denetleyicileri" altında "USB Yığın Depolama Aygıtı" olarak görünmeye devam edecektir. Yalnız görünen simge uzerinde "ÜNLEM" isareti olacaktır. USB Yığın Depolama Aygıtı" seçilerek özelliklerinden kontrol edildiginde ise "Bu aygıtın sürücü (hizmeti) devre dışı. Bu özelliği başka bir sürücü sağlıyor olabilir. (Kod 32)" (Resim-4 -4- numara) mesajı ile karşılaşılacaktır. 

[caption id="attachment_105" align="aligncenter" width="914"] Resim-4[/caption]

 

2- Tanımlı Bellekler Dışındaki Yeni Takılacak Belleklere Erişimi Engelleme:

Bu işlemi "Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi" üzerinden yapacağız.

- "Denetim Masası \ Yönetimsel Araçlar" altından "Yerel Güvenlik İlkesi" simgesinden veya "Çalıştır" ekranına (Resim-5) "gpedit.msc" yazıp "Tamam"butonuna tıklayarak "Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi" 'ni başlatalım.

[caption id="attachment_107" align="aligncenter" width="413"] Resim-5[/caption]

- "Bilgisayar Yapılandırması \ Yönetim Şablonları \ Sistem \ Aygıt Yükleme \ Aygıt Yükleme kısıtlamaları" klasörünü (Resim-6 -5- numaralı) seçelim ve sağ pencereye geçelim.

- "Çıkarılabilir aygıtların yünlenmesini engelle" üzerinde sağ tıklayalım ve "Düzenle" 'yi seçelim.

  • Yeni bellek sürücüsünün yüklenmesini / güncellenmesini engellemek için (Resim-6 -8- numara) "Etkin" kutucuğunu işaretleyin ve tamam butonuna tıklayın.

  • Yeni bellek sürücüsünün yüklenmesini / güncellenmesini izin vermek için (Resim-6 -9- numara) "Devre dışı bırakıldı" kutucuğunu veya "Yapılandırılmadı" kutucuğunu işaretleyelim ve tamam butonuna tıklayalım.


[caption id="attachment_108" align="aligncenter" width="839"] Resim-6[/caption]

- Yaptığımız değişikliği sisteme uygulamak için (Resim-6 -11- numara) "Tamam" butonuna tıklayabiliriz.

NOT: Bu ilke hakkında daha açıklayıcı bilgi için (Resim-6 -10 numara) alanını inceleyiniz.

 

3- Belleğe Salt Okunur (Read Only) Erişim :

Bu işlemi 3 farklı yöntemle yapabiliriz.

1. Yöntem: İlk olarak "Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi" ile yapalım. Bir önceki "Tanımlı Bellekler Dışındaki Yeni Takılacak Belleklere Erişimi Engelleme" başlığında anlatıldığı gibi "Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisi" 'ni açalım.


- "Bilgisayar Yapılandırması \ Yönetim Şablonları \ Sistem \ Çıkarılabilir Depolama Birimi Erişimi" klasörünü (Resim-7 -4- numaralı) seçelim ve sağ pencereye geçelim.

- "Çıkarılabilir Diskler: Yazma erişimini engelle" üzerinde sağ tıklayalım ve "Düzenle" 'yi seçelim.

  • Belleğe salt okunur erişimi etkinleştirmek için (Resim-7 -7- numara) "Etkin" kutucuğunu işaretleyin ve tamam butonuna tıklayalım.

  • Belleğe tam erişimi etkinleştirmek için (Resim-7 -8- numara) "Devre dışı bırakıldı" kutucuğunu veya "Yapılandırılmadı" kutucuğunu işaretleyelim ve tamam butonuna tıklayalım.





[caption id="attachment_110" align="aligncenter" width="839"] Resim-7[/caption]




- Yaptığımız değişikliği sisteme uygulamak için (Resim-7 -10- numara) "Tamam" butonuna tıklayabiliriz.

NOT: Bu ilke hakkında daha açıklayıcı bilgi için (Resim-7 -9 numara) alanını inceleyiniz.

 

2. Yöntem: İkinci yöntem olarak regeditten yapalım. Windows klasörü (%SystemRoot%\regedit.exe) altından çift tıklayarak veya "Çalıştır" penceresine "regedit.exe" yazarak "Kayıt Defteri Düzenleyicisi" 'ni açalım. Sol pencereden "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Control\StorageDevicePolicies" klasörüne tıklayalım. Sağ pencerede bulunan "WriteProtect" (Resim-8 -6- numaralı) değerine çift tıklayalım.

  • Belleğe salt okunur erişimi etkinleştirmek için (Resim-8 -7- numara) 'Değer verisi'  kutucuğuna "1" değerini yazalım ve tamam butonuna tıklayalım.

  • Belleğe tam erişimi etkinleştirmek için (Resim-8 -7- numara)  'Değer verisi'  kutucuğuna "0" değerini yazalım ve tamam butonuna tıklayalım.


[caption id="attachment_113" align="aligncenter" width="817"] Resim-8[/caption]


 

3. Yöntem: Bu yöntemde "Hiren's Boot" araçlar CD'sinde bulunan scripti kullanacağız. Bu script ikinci yöntemin birebir aynısıdır. Ufak değişiklikler yaptığım scripti buradan indirebilirsiniz. İçeriği Resim-9 daki gibidir.

[caption id="attachment_114" align="aligncenter" width="1133"] Resim-9[/caption]

 

Script üzerinde fare ile sağ tıklanmalı ve "Yönetici olarak çalıştır" şeklinde Resim-10 çalıştırılmalıdır. 

[caption id="attachment_115" align="aligncenter" width="590"] Resim-10[/caption]

 

Scriptin ekran görüntüsü Resim-11 'deki gibidir. Örneğin salt okunurluk için script çalıştırılmalı, klavyeden "1" tuşuna basılmalı ve "Enter" tuşu ile de menü seçimi onaylanmalıdır.

[caption id="attachment_116" align="aligncenter" width="677"] Resim-11[/caption]

 

NOT: Yapılan işlemler henüz mount edilmemiş bellekler için geçerlidir. Eğer belleğiniz bilgisayara takılı ise yapılan değişikliğin etkin olabilmesi için belleği tekrar mount etmelisiniz. Bazı durumlarda PC'nin baştan başlatılması da gerekebilir.

 

2 yorum:

  1. Business plan28 Mart 2013 04:43

    Your ωaу of ԁeѕcribіng аll in
    this article іs aсtuаlly gоod, all be ablе tο easily know it, Thanks a lot.


    Take а look at mу homepagе;

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar,
    Windows 7 kullanıyorum laptop'da daha önce başka bir windows 7 yüklü laptopda kullanabildiğim toshiba 1.5 tb external usb hdd yi şuanki laptopda göremiyorum. Acaba hdd'demi sorun var diye eski pcye taktım takar takmaz görüyor çalıştırıyor. Yani anlayacağınız ne kabloda ne de hdd'de sorun var. Bu arada kimi forumlarda enerji yetersiz geldiğinden denmiş bende öyle sorun olmaz diye düşünüyorum çünkü hddnin kendi adaptörü var gücü oradan alıyor.
    Bu konuda yardımlarınızı beklemekteyim.
    Çalışan laptop modeli -> Toshiba A100-1AP
    Çalışmayan laptop modeli -> Lenovo G570

    YanıtlaSil