1- İki adet DHCP sunucumuz olsun. İlk olarak birinci sunucumuzu yapılandıralım.
2- Daha sonra birinci DHCP üzerinde yapılandırdığımız scope üzerinde fare ile ağ tıklayalım ve "Advanced..." alanını genişleterek "Split-Scope" 'u seçelim. Gelen ekranda "Next" butonuna tıklayarak ilerleyelim.
[caption id="attachment_8" align="aligncenter" width="599"]

3- İkinci DHCP sunucusunun adını veya IP adresini yazarak "Next" butonuna tıklayalım.
[caption id="attachment_11" align="aligncenter" width="502"]

4- İki DHCP sunucunun 80 / 20 kuralı olarak bilinen yöntemle her iki sunucunun hangi IP aralıklarını dağıtacağını belirleyelim. Ben 172.16.1.21-172.16.1.100 aralığını ikinci sunucuya x.x.x.101 - x.x.x.200 aralığını da birinci sunucuya dağıtması için ayarlama yaptım. "Next" butonuna tıklayarak bir sonraki adıma geçelim.
[caption id="attachment_12" align="aligncenter" width="502"]

5- Son olarak gelen ip isteklerine hangi sunucunun öncelikli olarak cevap vermesini istiyorsak belirlemeliyiz. Biz ikinci sunucumuza gelen isteğe cevap vermeden önce 1000 mili saniye beklemesi için ayar yapıyoruz. Herhangi bir sebeple 1000 milisaniye içinde cevaplanmayan istekleri ikinci sunucumuz cevaplayacak.
[caption id="attachment_13" align="aligncenter" width="503"]

6- "Next" butonuna tıklayarak yapılan işlemleri görebiliriz. Tekrar "Next" ve "Finish" butonlarına tıklayarak işlemi sonlandırabiliriz. Birinci ve ikinci DHCP sunucuları inceleyerek yapılan işlemleri gözlemleyebiliriz.
7- Bu yapılandırmada birinci DHCP sunucu aktif ikinci sunucu ise pasif durumdadır. Aktif aktif yedeklilik için İkinci sunucuyu da aktifleştirmeliyiz. Bunun için ikinci sunucuda DHCP ekranını açalım ve ilgili scope üzerinde fare ile sağ tıklayalım. "Activate" menüsünü seçerek ikinci sunucuyu da aktifleştirelim. Bu işlem yapılmaz ise ikinici DHCP sunucu elle aktif edilinceye kadar pasif olarak kalacaktır.
[caption id="attachment_14" align="aligncenter" width="599"]

NOT1: Bazı durumlarda her iki DHCP sunucunun da bazı pc ve sunuculara aynı ip'yi dağıtmasını istiyor olabiliriz. Bu durumda ilgili ip adreslerini her iki sunucuya da rezerve etmemiz gerekir. Çok sayıda rezerve edilmesi gereken pc / sucucu var ise splite-scope işleminden önce birinci sunucu üzerinde gerekli rezervasyonları yapırız. Daha sonra birinci sunucunun yedeğini alıp ikinci sunucuya aktarırız. Sonrasında split-scope işlemini yaparız.
NOT2: Rezervasyon ile herhangi bir pc / sunucuya her iki DHCP sunucuya da scope'un kapsadığı maske kapsamında yani 172.16.1.0 / 255.255.255.0 ağına ait tüm ip adreslerini dağıttırabiliriz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder